BLOG

Hoe het anders kan: BrightPensioen

Half september schreef ik dat het tijd is voor een herwaardering. Dat we verder moeten kijken dan de economische waarde en meer aandacht mogen hebben voor de impact die een organisatie maakt. De komende tijd wil ik organisaties in de spotlights zetten die laten zien dat het anders kan en waar ik reeds gebruik van maak. Vandaag een oude bekende.

Natuurlijk mag BrightPensioen in dit rijtje niet ontbreken. De pensioenaanbieder waar ik in 2016 als eerste medewerker begon en die inmiddels meer dan 10.000 leden heeft. Voor de mensen die BrightPensioen nog niet kennen: dit is de eerste pensioenaanbieder waarbij alle leden (klanten) ook mede-eigenaar zijn. Bij aanvang ontvang je (certificaten van) aandelen voor jouw inschrijfgeld. Hierdoor word je een beetje mede-eigenaar en deel je mee in de winst.

De reden dat BrightPensioen dit als enige aanbieder kan doen is omdat zij een uniek verdienmodel heeft. Door een vast bedrag te vragen voor de dienstverlening (een vast lidmaatschap), wordt er niets verdiend aan het vermogen van klanten. Hierdoor is geen afweging nodig tussen het klantbelang enerzijds en het aandeelhoudersbelang anderzijds, wat bij elke andere financiële instelling wel zo is. Die verdienen namelijk meer aan klanten naarmate deze meer vermogen opbouwen. Deze video laat het visueel zien. Elke euro die aan de aandeelhouders wordt uitgekeerd in de vorm van winst gaat niet naar de klant in de vorm van pensioen en andersom betekent meer pensioen voor minder winst. Door dit directe verband tussen klantbelang en aandeelhoudersbelang los te koppelen, kan BrightPensioen zich richten op de lange termijn met duurzame groei voor klanten én aandeelhouders, want elke klant profiteert mee van de (duurzame) groei van BrightPensioen.

Dat alle beleggingen daarnaast ook duurzaam zijn, dan past natuurlijk helemaal in dit straatje. Zo laat BrightPensioen zien dat ook in de financiële sector het economisch belang niet allesbepalend hoeft te zijn. Ik vind BrightPensioen een mooi voorbeeld hoe je in een traditionele sector met traditionele verdienmodellen toch het verschil kan maken. Hoe je economische waarde als gevolg kan zien van je missie en niet als uitgangspunt. Een mooie toekomstige stap zou kunnen zijn dat BrightPensioen nog een stapje verder gaat, bijvoorbeeld wat betreft groene of impact investeringen. Hiervoor zijn zij afhankelijk van wet en regelgeving. En als lid en mede-eigenaar houd ik dit uiteraard in de gaten en kan ik hierover meepraten 😊

Contact