Ik geloof dat er een aantal grote veranderingen komen (of bezig zijn) op de arbeidsmarkt. Niet allemaal vandaag of morgen en ook niet in elke regio of sector in hetzelfde tempo, maar ik denk wel dat het trends zijn. In de komende tijd wil ik mijn ideeën met jullie delen en ben ik benieuwd naar jullie feedback.
In een andere blog heb ik het gehad over de nieuwe arbeidsvormen die lijken te ontstaan. Niet alleen een werkgever met meerdere werknemers, maar ook een werknemer of freelancer met meerdere opdrachtgevers of werkgevers. Vandaag wil ik stilstaan bij een andere ontwikkeling en iets dat ik eerder al even aangestipt heb, de duur die mensen bij een werkgever werken.
Ik zie steeds meer flexibiliteit in dienstverbanden om mij heen. Om talent te binden op langere termijn is alleen een goede werkgever zijn niet genoeg. Onder goede werkgever versta ik een veilige omgeving (waar ik eerder over geblogd heb) waarin werknemers risico’s durven nemen, waarin ze van hun collega’s op aan kunnen, waarin structuren en doelen helder zijn, maar ook vooral wat de impact is van het bedrijf waar ze voor werken. Hiervoor kun je ook dit onderzoek lezen dat Google heeft gedaan.
Veel mensen zijn op zoek naar meer afwisseling. Ze willen regelmatig een nieuwe rol, nieuwe uitdagingen en nieuwe ontwikkelingen. Waar je vroeger steeds beter werd in wat je deed en je ongeveer in een rechte lijn naar boven ging, zijn mensen nu steeds sneller verveeld of afgeleid. Daarom hebben ze veel uitdagingen nodig en dat kan lastig zijn als ze zichzelf soms overschatten.
Deze ontwikkeling is bij jongeren gemiddeld genomen sterker dan bij ouderen. Veel jongeren willen niet 10 jaar lang dezelfde functie doen. Dus als je een hele fijne werkgever bent, dan mag je in je handjes knijpen als talenten meer dan 5 jaar bij je werken. En dat kan best betekenen dat ze 3 verschillende functies vervullen. De belangrijkste uitdaging voor organisaties is het behouden van talent, het gemotiveerd houden van het team en het waarborgen van continuïteit. Omdat veel mensen steeds korter op 1 werkplek zitten is het ook steeds belangrijker dat ze direct waarde toevoegen en niet eerst een half jaar ingewerkt dienen te worden. Helaas gebeurt dat nog steeds (al is het wel minder geworden volgens mij).
Ik verwacht dat contracten voor onbepaalde tijd steeds minder waarde krijgen of uitgedeeld zullen worden. Ik geloof veel meer, afhankelijk van de sector, in een contract van een aantal jaar, bijvoorbeeld 3 of 5. Daarna dient een medewerker weer opnieuw te solliciteren en dient de werkgever zichzelf weer aan te prijzen als hij de samenwerking wil verlengen. Meer gelijkwaardig. Op die manier wordt het verschil tussen freelancers en mensen in loondienst natuurlijk ook steeds kleiner. Want hoe mooi is het om talenten die loyaal zijn, ambassadeur zijn en jouw organisatie een warm hart toedragen te kunnen binden voor langere termijn? En om dan dus elke 3 of 5 jaar bewust uit te spreken dat je nog langer met elkaar verder wilt.
Ik ben benieuwd of jij je herkent in bovenstaande en hoe jij hier tegenover staat.