We zitten middenin de corona crisis, dus het is moeilijk om ergens anders over te schrijven. Gelukkig is dat niet nodig, want verandering geeft mij ook veel inspiratie. Inspiratie om anders te denken, anders te kijken en nieuwe dingen te leren.
Het gaat vooral over economische schade (beperken) en de volksgezondheid voorlopig op 1 zetten. Soms wijken mensen hier vanaf en is de economie belangrijker, maar daar komen ze vaak op terug (iets met een Amerikaanse en Braziliaanse president). Alle andere plannen worden eigenlijk op pauze gezet, grote discussies worden opzij geschoven en verschillen in politieke, culturele of etnische achtergrond zijn ineens niet meer zo’n probleem als voorheen. Laat ik vooropstellen dat ik dat een verademing vind. Zoals Martin van Rijn (PvdA) die de nieuwe minister voor Medische Zorg werd, terwijl de PvdA in de oppositie zit.
De economie dus. Na de volksgezondheid is dat het belangrijkste onderwerp van gesprek. Ergens ook heel logisch: onze maatschappij is gebouwd op economische groei. We hebben economische groei nodig om het hoofd boven water te houden, om rente te kunnen betalen op alle schulden die we hebben, van huishouden tot nationale overheid. Alles draait direct of indirect om economische groei. Waarom grijpen we deze crisis niet aan om hier verandering in aan te brengen?
We zijn bezig om de economische schade te beperken en zo snel mogelijk weer de economische groei na te streven die we hadden. Maar in plaats van onze focus om het verlies te beperken, kunnen we ons niet beter richten op iets anders. Kunnen we niet op een ander vlak juist winnen als we anders denken? Bijvoorbeeld maatschappelijke waarde of sociale waarde.
Als we minder economische waarde hebben, minder economische groei, is dat dan perse negatief? Als we kijken naar de maatschappelijke waarde of sociale waarde, zijn we dan wel gegroeid? Ik heb ontzettend veel prachtige initiatieven gezien van mensen die elkaar wilden helpen. Mensen die de maatschappij helpen, ondernemers een steuntje in de rug willen geven, vriendschappen aangaan met mensen dichtbij, maar eigenlijk heel ver weg, zoals de buurvrouw van 4b. Mensen willen weten of zij iets kunnen doen voor de mensen die onze maatschappij nu dragen. Economische waarde staat hierbij niet voorop. Maatschappelijke en sociale waarde en cohesie des te meer.
Ik hoop dat we in de toekomst meer stil staan bij deze groei. Of eigenlijk bij de bloei hiervan. Want waarom moet altijd alles groeien? Iets tot bloei zien komen, dat is mooi. Natuurlijk staat de volksgezondheid nu op 1. Maar laten we daarna niet alleen naar de economische groei kijken. Laten we ook kijken wat het ons heeft gebracht. Laten we niet alleen ons verlies minimaliseren, maar ook aandacht geven aan andere vlakken waarop we juist winnen.
Ik hoop dat deze crisis, en vooral de economische crisis die hierna komt, ons laat inzien dat we moeten veranderen. Dat we andere dingen waarderen dan alleen status, macht, geld en spullen. Dat onze focus op het klimaat niet een wedstrijd op zich wordt, maar dat ons gevecht tegen klimaatverandering voortvloeit uit een grotere maatschappelijke verandering over de hele wereld. En ik wil graag ontdekken hoe ik daaraan bij kan dragen.