BLOG

Wat is chaos? En is het positief of negatief?

In een van de gesprekken die ik met ondernemers had laatst kwam het woord chaos ter sprake. Ik vertelde namelijk dat ik energie krijg van chaos en dat ik ondernemers help om meer structuur te scheppen in chaos. Maar toen werd de vraag gesteld: Wat is chaos eigenlijk? En is chaos per definitie positief of negatief?

Een interessante vraag waar meer achter zit. Wikipedia zegt dat chaos “een woord is dat doorgaans wordt gebruikt om een situatie aan te duiden waarin totale wanorde of verwarring heerst. Er is sprake van een chaotische situatie, wanneer iemand het overzicht kwijt is.”

Dit is ook mijn eerste ingeving. En aangezien ik van structuur houd zie ik chaos vaak als een uitdaging om te structureren, om duidelijkheid te verschaffen en om overzicht te bewaken. Maar dat is natuurlijk niet altijd het doel. Als ik bezig ben met ontdekken, verwonderen of experimenteren, dan werkt dat vaak veel beter zonder veel structuur. Gelukkig heb ik mensen om mij heen verzameld die juist dan optimaal tot hun recht komen. Sterker nog, die zonder probleem een chaotische situatie kunnen creëren, ongehinderd door enige structuur of voorspelbaarheid. Wiens kwaliteit het is om te floreren in situaties als deze.

Aan de andere kant zorgt dit ook voor een uitdaging, vaak bij diezelfde mensen, juist omdat zij (te) weinig structuur ervaren. Vaak zijn deze mensen heel creatief en bevlogen, maar minder gestructureerd. Zij hebben juist behoefte aan meer voorspelbaarheid, meer focus en aan overzicht waarbij hoofd- en bijzaken onderscheiden worden. Behoefte aan een plan om te volgen, zonder elke kans die voorbij komt te grijpen of te onderzoeken. Behoefte aan focus, aan het afmaken van projecten en niet alleen maar het starten van nieuwe projecten of plannen.

Het geeft mij veel energie om mensen hierbij te helpen. En vaak al binnen enkele gesprekken in te laten zien dat het helemaal niet zo spannend is, net zoals zij mij soms laten zien dat minder controle en minder structuur soms heel goed is. Dat het vaak gaat om continuïteit en niet om intensiteit. Dat het gaat om iets meer voorspelbaarheid, zonder dat het saai hoeft te worden. Dat kleine aanpassingen een hele andere uitkomst hebben.

Dat maakt dat chaos niet persé positief of negatief is. Dat is voor iedereen anders. Dat chaos voor mij nog steeds niet positief voelt, dat komt ook omdat mijn kwaliteiten hierop aansluiten. Die zijn gewend om het juist te structureren. En ik ben heel blij dat ik daar andere mensen mee kan helpen 😊

Contact